Hoe herdenk je de verjaardag van een overleden kind(eren)?

In een jaar komen zoveel dagen voorbij waaraan je meer dan ooit geconfronteerd wordt met een bepaalde dag. Elke dag denk je aan je sterrenkind(eren), maar er zijn dagen dat het extra moeilijk is omdat deze dagen speciaal, anders of feestdagen zijn. En wat een feestdag is of zou moeten zijn, voelt dan helemaal niet meer als een feestdag. Zo schreef ik in december een gedichtje over Kerst. Het voelt gewoon niet meer als een feestdag. Met Kerst voelt de afstand het verst, schreef ik in mijn gedichtje over december. Maar een verjaardag van je overleden kind(eren) is ook zo'n moeilijke dag. 

Wat doe je met of op zo'n dag?

Ik deelde het pas ook in één van mijn berichten. Een moeder die me dankbaar was dat ik een persoonlijk gedicht had gemaakt voor hun overleden dochter. Ze wilde de op de verjaardag van hun sterrenkind zeker iets bij me bestellen, maar ze vond het zo moeilijk. Dan is het zo écht. Ik antwoordde meteen dat ze haar hart moest volgen. Voelt het goed, dan bestel je iets en anders niets. Volg altijd je hart hierin. Dat doe ik ook. Zo hebben wij op de eerste jaardag van Mees* helemaal niets gedaan. We konden het niet. Ik wilde geen taart, geen cadeautje voor Mees* gewoon niks. Ik wilde die hele dag het liefst overslaan. Maar Noud is er ook en hij verdient ook een feest. Zo vierden wij de tweede verjaardag van Noud heel klein en deden we weer niets aan de jaardag van Mees* 

Speciale ballonnen

24 januari 2021 zouden Noud en Mees*  samen 2 jaar worden. 2 jaar en een 2-ling zijn. Ik wilde er nu wel iets mee doen. Het is zeker geen toeval, maar we mochten in de maand januari, de maand dat Noud en Mees* 2 jaar zouden worden meewerken aan een heel mooi artikel over Noud en Mees* in een blad. Dit blad verschijnt deze maand. Een fotograaf zou in januari naar Zeeland komen en daar zouden we foto's maken van ons gezin. Ik had het verhaal verteld over de geboorte van Noud en het overlijden van Mees* en daarbij zouden foto's gemaakt worden. We zouden beginnen met de foto's van Noud en Mees* op de plek waar we afscheid hebben genomen van Mees*.
We hadden afgesproken op de begraafplaats en daarna zouden we naar het strand gaan. Noud en Mees* zouden als 2-ling 2 jaar worden. Ineens dacht ik aan mijn eigen speciale ballonnen en folieballonnen. Ik besloot om een groot cijfer 2 met helium te vullen. Deze namen we mee naar de begraafplaats en naar het strand. Het zijn echt prachtige en ontroerende foto's geworden. Toen we de eerste foto's 's avonds al geappt kregen, rolden de tranen over mijn wangen. Deze fotograaf had ons verhaal zo goed aangevoeld. Hij begreep echt hoe moeilijk het is om je kind te verliezen. Ik kan me niet voorstellen hoe ontzettend zwaar en moeilijk het is als je meer dan één kind verliest.

Toch maar een jaardag taart

Door onze ervaring op het strand en bij de begraafplaats ontdekte ik in dit 2e jaar dat ik het toch heel ontroerend en mooi ik het vond om toch iets te doen aan een jaardag. De tweede verjaardag van Noud en jaardag van Mees* hadden we in november weer niet gevierd, maar 24 januari 2020 hebben we toen toch een jaardag 'gevierd'. We hadden een taart met prachtige sterrenkaarsjes. Deze sterrenkaarsjes kon Noud uitblazen en ook wij omdat het niet lukte. We hebben één vlinderconfetti kanon erbij gehaald en Noud en Mees* kregen hetzelfde cadeautje. Een houten maan lijstje met een lampje erin. En het voelde goed, mooi en het was verdrietig tegelijk. Hun eerste en tweede jaardag kon ik het niet. En dat is ook goed. 

Jaardag producten

De reden dat ik ben begonnen met kleine Vlindervoetjes is omdat ik voelde dat ik een liefdevolle toevoeging hoop te kunnen betekenen voor ouders en dierbaren in rouw. Bij het afscheid van Mees* aten onze kinderen een plakje cake van een wit schoteltje en dronken ze een blikje appelsap. Niet dat dit erg is, maar als ik toen had geweten dat er wolkenbordjes zijn, sterrenservetten, rietjes met gouden sterretjes en nog veel meer van dit soort prachtige producten, dan had ik het besteld. Ik wist gewoon niet dat dit bestond en dat wil ik bij elkaar brengen. Een webshop waar allerlei liefdevolle jaardag producten, afscheidsproducten en troost producten te vinden zijn bij verlies.

Mini kaarsjes

Als mensen weten dit er is en dat ze deze producten zouden kunnen bestellen zoals speciale mini kaarsjes, dan is het goed en helemaal aan de ouders en dierbaren om er wel of niet iets mee te doen. Vandaag kwamen er prachtige sterretjes binnen die onze kinderen altijd in hun handen houden met Oud en Nieuw. Sterretjes. Maar dan in de vorm van hartjes. Ik dacht meteen aan ons eigen sterretje Mees. Het product heb ik sterretjes in je hart genoemd. De naam zegt het al. Ons sterrenkind Mees* zit altijd in ons hart. En als er weer zo'n moeilijke dag komt als een jaardag, steken wij ons "sterretje-in-je-hart" af. Want daar zal hij altijd zitten. In mijn hart. 

De sterretjes in je hart staan op de pagina van de mini kaarsjes en op een aantal andere pagina's. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook heel mooi om op te sturen naar iemand als een troostproduct bijvoorbeeld.   

© 2020 - 2024 Kleine Vlindervoetjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel